Delegacija privrednika iz Slovenije na čelu sa Francom Butom, ambasadorom Slovenije u Srbiji, posetila je danas Rudarski basen „Kolubara”. U direkciji privrednog društva, u Lazarevcu, održan je sastanak kome su prisustvovali Milorad Grčić, v.d.direktora RB „Kolubara”, Dragan Alimpijević, predsednik GO Lazarevac, Živorad Bojičić, predsednik opštine Lajkovac i Aleksandar Jovanović  Džajić, zamenik predsednika opštine Ub.
Na sastanku se razgovaralo o potencijalima partnerske saradnje najvećeg proizvođača uglja u zemlji i lokalnih samouprava na kojima se vrši eksploatacija sa firmama iz Slovenije. Ambasador Franc But najavio je nastavak razgovora na operativnom nivou i istakao optimistične ocene o saradnji izmedju slovenačkih investitora sa „Kolubarom” i lokalnim zajednicama na obostranu korist.
U obraćanju novinarima učesnici sastanka istakli su zadovoljstvo zbog veoma konkretnih razgovora i brojnih mogućnosti saradnje. Kako je rekao Milorad Grčić, jedna od konkretnih tema bio je razgovor o iskorišćenju ugljene prašine iz pogona „Kolubare”, kao i preradi komunalnog otpada koji se deponuje u ovim lokalnim zajednicama, a posebno je istakao važnost investicija koje obezbeđuju zapošljavanje stanovništva, angažovanje lokalnih firmi, uz visok nivo zaštite životne sredine.