Pre nego što se utvrde realni pariteti cena električne energije uradiće se socijalne karte najugroženijih delova stanovništva kako bi se vodila realna politika cena struje, bila je suština izlaganja ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine dr Zorane Mihajlović na konferenciji „Putevi energije u regionu i korišćenje obnovljivih izvora”, koja je održana danas u hotelu „Hajat” u Beogradu u organizaciji Business info groupą. Jednodnevnom skupu posvećenom energetici prisustvovao je i direktor RB „Kolubara” Milorad Grčić, pored predstavnika energetskog sektora iz čitave Srbije.
Obraćajući se učesnicima konferencije ministarka energetike je naglasila da su osnovni prioriteti u razvoju energetike: zakonodavna regulativa, povećanje energetske efikasnosti, izgradnja novih infrastrukturnih objekata i promena načina upravljanja u javnim preduzećima u sektoru energetike.
Rasprava konferencije je vođena u dva panela, „Uticaj energije na politiku cena” i „Koncept i primena energetske efikasnosti obnovljivih izvora energije”.
Izlaganja su imali predstavnici međunarodnih i domaćin institucija koje se bave energetikom među kojima Konstantin Staschus, generalni sekretar Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije, Jozef Holjenčik, direktor Reagulatorne kancelarije za mrežne industrije Slovačke i Freek Janmaat, šef Sekcije za evropske integracije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.
Od domaćih predstavnika govorili su Ljubo Maćić, direktor Agencije za energetiku, predstavnici Ministarstva energetike Dejan Trifunović, Bojan Kovačić i drugi.