JP „Elektroprivreda Srbije“ i Nemačka razvojna banka (KfW), uz podršku Vlade Nemačke, danas su u Beogradu potisali ugovor o kreditu, vrednom 65 miliona evra i bespovratnoj pomoći od devet miliona evra, kojima će biti realizovan projekat „Unapređenje zaštite životne srdeine u Rudarskom basenu Kolubara“.

Ugovor su potpisali Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a i u ime kFw banke Kristof Tiskens, direktor za jugoistočnu Evropu i Tursku i dr Jirgen Velšof, direktor kancelarije za Srbiju. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Milorad Grčić, v.d. direktora RB „Kolubara“ i Slobodan Mitrović, predsednik Skupštine RB „Kolubara“.

Cilj „zelenog projekta“ je obezbeđivanje sigurne i kontinuirane isporuke uglja i racionalno upravljanje prirodnim resursem, uz smanjenje atmosferskog zagađenja u termoelektranama koje koriste kolubarski ugalj. Predviđeno je da projekat traje 3.5 godine. Potrebna sredstva za realizaciju iznose oko 180 miliona evra.

Finansiranje je ugovorenom kreditom od 80 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), sredstvima KfW banke koji je potpisan danas i 27 miliona evra koje EPS obezbeđuje iz sopstvenih sredstava.