Požar koji je rano jutros, nešto posle 5 sati, izbio na površinskom kopu „Tamnva-Istočno polje” potpuno je ugašen. Prema prvim procenama šteta je velika ali na svu sreću nema nastradalih, a jedan radnik je zbog gušenja s lakšim povredama prebačen u lazarevački dom zdravlja.

Požar je izbio u Drobilani na postrojenju za odvoz i dovoz uglja na deponiju, a zahvatio je takozvanu kulu na postrojenju i transportne trake za dopremanje uglja, odakle se proširio na kosi most koji vodi do drugog dela pogona.

Prema rečima pomoćnika upravnika na drobilani Miodraga Tanskovića izgorele su trake i kablovi, a uništen je i lim kojim je ovo postrojenje obloženo. On je rekao da postoji velika verovatnoća da su zbog visoke temperature oštećeni i delovi metalne konstrukcije.

Na deponiji se u trenutku požara nalazilo 300.000 tona lignita, koji je namenjen prodaji za široku potrošnju. Ovaj ugalj predstavlja i stalnu rezervu za TENT, za slučaj eventualnog zastoja u proizvodnji na površinskim kopovima. Ipak, kako je rekao portparol RB „Kolubare“ Predrag Videnović snabdevanje TE „Nikola Tesla“ u Obrenovcu odvija se bez zastoja.

-Najkasnije za dve nedelje biće sanirana oštećenja i pa će tada biti normalizovana isporuka lignita kupcima za široku potrošnju - rekao je Videnović.
U gašenju požara učestvovalo je 40 vatrogasaca i 20 vozila, iz “Kolubare”, Lazarevca, Beograda i Obrenovca.