Povrsinski kopovi - Barosevac
Get the Flash Player to see this rotator.

Raspisivanjem tendera za nabavku bagera za otkopavanje jalovine na Polju C, početkom jula, posle nešto više od dve godine priprema, počela je realizacija velikog i značajnog, prvog „zelenog“ projekta u RB „Kolubara” - „Unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”, saopšteno je na prvom zajedničkom sastanku tima za praćenje projekta, održanom 17.jula na Rajcu.

Projekat vredan 182 miliona evra treba da bude realizovan u naredne tri i po godine, a finansiraju ga Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 80 miliona, Nemačka razvojna banka (KfW) sa 74 miliona i EPS sa 28 miliona evra.

Direktor za strategiju i investicije u proizvodnji EPS-a Slobodan Mitrović je naglasio da je u poslednjih dvadeset godina to najveća investicija u rudarstvu kojom će se obezbediti savremena oprema za otkopavanje jalovine u istočnom delu ležišta, a u zapadnom delu garantovani kvalitet uglja za termoelktrane instaliranjem sistema za homogenizaciju lignita, prvog takve vrste u Elektroprivredi Srbije.

Nebojša Ćeran, direktor „Kolubare”, je istakao da radi o vrlo povoljnoj kreditnoj liniji i rekao da je rudarski basen u prethodne tri godine, iz sopstvenih sredstava, investirao 240 miliona evra, a isto toliko će u razvoj uložiti i u naredne tri. Početkom realizacije projekta unapređenja životne sredine, po njegovim rečima, oborena je teza da proizvodnja energije iz uglja nema budućnost usled negativnih uticaja na životnu sredinu i naglasio da je projekat prilika, pre svega, za „Kolubaru Metal”, a i za domaću mašinogradnju.

Kako je najavljeno, potisivanje ugovora o kreditu sa KfW se može uskoro očekivati, a novi tenderi za rudarsku opremu biće raspisani početkom avgusta i septembra.