Raspisivanjem tendera za nabavku bagera za otkopavanje jalovine na Polju C, početkom jula, posle nešto više od dve godine priprema, počela je realizacija velikog i značajnog, prvog „zelenog“ projekta u RB „Kolubara” - „Unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”, saopšteno je na prvom zajedničkom sastanku tima za praćenje projekta, održanom 17.jula na Rajcu.

Projekat vredan 182 miliona evra treba da bude realizovan u naredne tri i po godine, a finansiraju ga Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 80 miliona, Nemačka razvojna banka (KfW) sa 74 miliona i EPS sa 28 miliona evra.

Direktor za strategiju i investicije u proizvodnji EPS-a Slobodan Mitrović je naglasio da je u poslednjih dvadeset godina to najveća investicija u rudarstvu kojom će se obezbediti savremena oprema za otkopavanje jalovine u istočnom delu ležišta, a u zapadnom delu garantovani kvalitet uglja za termoelktrane instaliranjem sistema za homogenizaciju lignita, prvog takve vrste u Elektroprivredi Srbije.

Nebojša Ćeran, direktor „Kolubare”, je istakao da radi o vrlo povoljnoj kreditnoj liniji i rekao da je rudarski basen u prethodne tri godine, iz sopstvenih sredstava, investirao 240 miliona evra, a isto toliko će u razvoj uložiti i u naredne tri. Početkom realizacije projekta unapređenja životne sredine, po njegovim rečima, oborena je teza da proizvodnja energije iz uglja nema budućnost usled negativnih uticaja na životnu sredinu i naglasio da je projekat prilika, pre svega, za „Kolubaru Metal”, a i za domaću mašinogradnju.

Kako je najavljeno, potisivanje ugovora o kreditu sa KfW se može uskoro očekivati, a novi tenderi za rudarsku opremu biće raspisani početkom avgusta i septembra.