U saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije Rudarski basen „Kolubara” u lazarevačkoj Biblioteci „Dimitrije Tucović” tokom prve nedelje jula predstavio je rezultate opšteg javnog Konkursa za idejno arhitektonsko urbanističko rešenje kolektivnog stanovanja u naselju Rasadnik u Lazarevcu.

Od 59 predatih radova nagrađeno je pet. Dodeljene su prva, druga i treća nagrada, a dva su otkupljena. Prva nagrada pripala je autorskom timu „Re:A.C.T.”, druga Vladimiru Lojanici sa saradnicima, a trećenagrađeni su Miloš Đurasinović, Bojana Kovač Đurasinović, Darija Ljubić i Ivan Ljubić. Zahtev konkursa je bio da se arhitektonski podeli u tri faze, kako bi se stanovi tako mogli i graditi. Prva faza se sastoji od 70 stanova namenjenih eksproprijaciji. Kako su članova žirija istakli, prema broju prispelih radova i kvalitetnom izboru u okviru predloženih rešenja konkurs je u potpunosti ispunio očekivanja.

Kao predstavnici RB „Kolubara” u žiriju su bili pomoćnik direktora Jelenko Mićić i Ivana Milinković, arhitekta.

– Kompletno naselje ima oko 20.000 kvadrata. Prvu fazu ćemo koristiti za preseljenje stanovništva koji žive u sličnim objektima na području Vreoca, Velikih Crljena... Stanovi nisu baš socijalni, već su za preseljenje. Dobrim stanovima na dobroj lokaciji rešavamo pitanje eksproprijacije u prvoj fazi. Za drugu i treću fazu još nemamo ogovore, ali ćemo verovatno lokaciju ponuditi opštini, a ona kasnije investitorima – naglasio je Mićić.