Tradicionalnim rudarskim pozdravom „Srećno“, Zoran Teodosijević, predstavnik Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, danas je u Lazarevcu svečano otvorio simpozijum MAREN 2012. Ovaj deseti po redu, trodnevni međunarodni skup o mehanizaciji i automatizaciji u rudarstvu i energetici okupio je brojne domaće i evropske stručnjake sa ciljem sticanja novih znanja i razmene iskustava.
U ime domaćina prisutne je pozdravio Slobodan Marković, zamenik direktora RB „Kolubara“, naglasivši da se u „Kolubari“ godišnje iskopa 30 miliona tona uglja iz kojeg se proizvede 50 procenata električne energije u državi, što ovo privredno društvo čini osloncem srpske energetike.
Desko Stević, zamenik direktora PD TE-KO „Kostolac“ je izrazio nadu da će naučni radovi prikazani na ovom skupu zaživeti i u praksi, dok je dr Dragan Ignjatović, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, istakao da Univerzitet učešćem na ovom skupu uspešno nastavlja misiju obrazovanja kroz ceo život. Slobodan Mitrović, direktor Direkcije za investicije i strategiju EPS-a i predsednik Organizacionog odbora MAREN-a, rekao je da su dve osnovne teme ovogodišnjeg simpozijuma, održavanje rudarske mehanizacije i zaštita životne sredine, nastale iz zaključaka prošlogodišnjeg skupa, sa ciljem upoznavanja sa trendovima u rudarstvu.