Povodom početka realizacije međunarodnog pilot projekta „In2wood“ i dve godine od formiranja Sektora za zaštitu i unapredjenje životne sredine RB „Kolubara“, u Lazarevcu je 20. aprila, u Direkciji kompanije, održan okrugli sto na temu „Mogućnost proizvodnje biomase na površinskim kopovima lignita“.
Ovim povodom direktor "Kolubare" Nebojša Ćeran je rekao da je rudarski basen rešio da postupa kao društveno odgovorna kompanija prema prirodnom okruženju i lokalnoj zajednici i naglasio da projekti vezani za obnovljive izvore energije, kao što je biomasa, predstavljaju primer otvorenosti kompanije ka novim izazovima i novim tehnologijama u cilju smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu i predstavljaju primer prilagođavanja rudarstva savremenim tokovima u ovoj oblasti.
Direktor funkcije zaštite životne sredine „Elektroprivrede Srbije" Mihajlo Gavrić je ocenio da je ovo javno preduzeće danas u Srbiji jedan od nosilaca zaštite životne sredine, a da „Kolubara" treba da bude nukleus budućeg procesa ublažavanja posledica klimatskih promena. Gavrić je dodao da zamena određene količine uglja biomasom kao gorivom u srpskim termoelektranama, treba da bude državni projekat, jer bi se na taj način i uz povećanje energetske efikasnosti,  emisija CO2 smanjila za 15 do 20 procenata.
Uz predstavnike kompanija i institucija iz Nemačke i Austrije, koje su uključene u projekat „In2wood“, skupu u Lazarevcu  su prisustvovali i predstavnici misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) i Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, kao predstavnici ministarstava životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, infrastrukture i energetike, poljoprivrede trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Instituta za šumarstvo, instituta Vinča, Šumarskog i Poljoprivrednog fakulteta, Sekretarijata za životnu sredinu Beograda i druge brojne zvanice.   
Uz prethodno zasađenih oko 1.600 sadnica brzorastuće šume, na oglednoj parceli u Junkovcu 20. aprila je, u okviru projekta „In2wood" počelo formiranje novog energetskog zasada sa 5.000 kontejnerskih sadnica  austrijske kompanije „Lieco und Liechtenstein Energie", iste vrste kao one koje su posađena  na prostoru oko nekadašnjeg rudnika „Hugo" u blizini Gelznenkirhena u Nemačkoj.