Elektroprivreda Srbije i nemačka kompanija „Tisen Krup“ potpisali su danas ugovor vredan 17,97 miliona evra za nabavku novog bagera za otkopavanje uglja na Površinskom kopu „Tamnava Zapadno polje“ u Rudarskom basenu „Kolubara“. Ugovor su potpisali Dragomir Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije, Nebojša Ćeran, direktor RB „Kolubara“, Detlef Nojhaus, član Upravnog odbora „Tisen Krupa“ i Vladimir Antonović, direktor firme „TK -Trejd“, koja je predstavnik „Tisen Krupa“ za Srbiju.

Nabavka bagera SchRs 630 25/6 biće finansirana iz tekućih sredstava EPS. Rok za završetak posla je 20 meseci. Domaće firme biće angažovane na delu radova, vrednih 8,89 miliona evra, dok će preostali deo vitalne opreme, vredan devet miliona evra, biti nabavljen od renomiranih evropskih firmi.

- „Tisen Krup“ je dugogodišnji partner EPS-a i Rudarskog basena „Kolubara“  i saradnja je uvek bila veoma uspešna – rekao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a. – Značajno je što će nabavkom ovog bagera EPS i „Kolubara“ povećati kapacitet proizvodnje i sigurnost snabdevanja ugljem. Važno je što će glavni podizvođač “Tisen Krupa“ biti „Kolubara Metal“ sa svojim podizvođačima i na taj način će veliki deo domaće mašinogradnje biti učesnik u ovom poslu.

Detlef Nojhaus, član Upravnog odbora „Tisen Krupa“, rekao je da je ova kompanija ponosna što učestvuje u razvoju EPS-a i RB „Kolubare“, te da će novi bager biti spoj poznate i nove tehnologije. On je naglasio da narednih meseci predstoji zajednički rad sa podizvođačima u projektovanju i izradi bagera, teškog 1.650 tona.

Nebojša Ćeran, direktor RB „Kolubara“, objasnio je da je nabavka ovog bagera početak druge faze investicija, te da će u narednih godinu dana biti uloženo 150 miliona evra u nabavku nove opreme

- Nabavićemo jedan novi sistem na polju „C“, odlagač za Površinski kop „Tamnava Zapadno polje“ i opremu za homogenizacijuu uglja – rekao je Ćeran.

Na tender raspisan početkom novembra prošle godine ponude su dostavile četiri renomirane firme: švedski „Sandvik“, poljski „Kopeks Famago“, nemački „Takraf“ i „Tisen Krup“. Izabrana je najpovoljnija ponuda „Tisen Krupa“.

Ovo je deo projekta nabavke nedostajuće rudarske opreme za PK „Tamnava Zapad“ za održavanje proizvodnje uglja od 12 miliona tona godišnje, i povećanje proizvodnje u narednih nekoliko godina na 14 miliona tona godišnje radi prevazilaženja nedostatka dovoljne količine uglja za ostvarivanje elektroenergetskog bilansa u narednih nekoliko godina.