Predsednik Srbije Boris Tadić večeras je posetio Rudarski basen „Kolubara” i najveći ugljenokop Polje „D”. Ovom prilikom se zahvalio svim zaposlenima u  RB „Kolubara” i  „Elektroprivredi Srbije” zbog napora koje su prethodnih dana ulagali u ekstremnim vremenskim uslovima, na enormno niskim temperaturama.
– Svi trebamo solidarnost danas u Srbiji. Ekstremno su teške okolnosti i apelujem na građane da štede energiju kako bismo pregrmeli ovu strašnu nepogodu, a valjda će nas i Bog pogledati pa ćemo imati skoro otopljenje –rekao je Tadić nakon razgovora sa radnicima druge smene BTU ugljenog sistema Polja „D”.

Prema njegovim rečima, vanredna situacija u kojoj se Srbija našla još jednom je pokazala neophodnost dugoročnog planiranja investicija u elektroenergetski sektor i „Elektroprivredu Srbije” u narednoj deceniji. Konstatujući da je RB „Kolubara” kičma energetskog sistema Srbije, Boris Tadić je naglasio da će, ukoliko se resursima bude racionalno raspolagalo, građane grejati još najmanje četiri decenije.

Direktor RB „Kolubara” Nebojša Ćeran ocenio je da se proizvodni proces na površinskim kopovima normalizuje i da je danas tokom dana utovareno nešto preko 20 vozova sa ugljem za Termoelektrane „Nikola Tesla” u Obrenovcu. Do kraja treće smene očekuje se da će biti utovareno 35 vozova, što za 20 do 30 odsto uglja više nego prethodnih dana.
– Proizvodni kapaciteti „Kolubare”se normalizuju, kao i mogućnosti železničkog transporta TENT-a, pa očekujemo zaustavljanje daljeg pada količina uglja na deponijama. Na ovaj način stvaramo pristojan osnov za normalan rad termoenergetskog sistema u narednim danima – rekao je Ćeran i istakao da će, bez obzira na napore koji se u „Kolubari” ulažu da bi se omogućilo snabdevanje termoelektrana energentima, energetski sistem biti ugorožen ukoliko građani ne budu štedeli električnu energiju.
Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković izrazio je uverenje da narednih dana neće biti restrikcija i da će havarijska isključenja biti svedena na minimum, s obzirom na povećanu potrošnju električne energije. On je konstatovao da zaposleni u elektrodistribucijama veoma brzo otklanjaju kvarove, što dokazuje činjenica je proteklih dana samo jedan od dva promila domaćinstava usled havarija bilo na kratko isključivano iz elektroenergetske mreže.

Marković je, međutim, upozorio da za razliku od termoelektrana, zbog hidrološke situacije, hidroelektrane trenutno rade sa samo 25 odsto kapaciteta, ali izrazio uverenje da će taj problem biti prevaziđen uvozom električne energije.