U Rudarskom basenu „Kolubara“, stubu energetike Srbije, iz čijeg lignita se proizvodi oko 60 odsto struje u Srbiji, ulažu se danonoćno natčovečanski napori da se u uslovima nezapamćene hladnoće i velikih snežnih padavina održi redovna proizvodnja na kopovima i postrojenjima za preradu uglja.

Zamenik direktora RB „Kolubara“ Slobodan Marković je istakao da su uvedena dežurstva na nivou menadžmenta i da nadzorno tehničko osoblje stalno zaseda kako bi se odmah i na licu mesta intervenisalo i otklanjali kvarovi na rudarskim i postrojenjima za preradu i otpremu uglja.

Do ponoći je trajalo osposobljavanje prevoza uglja, s obzirom da je sa industrijske pruge izletela lokomotiva sa zaleđenih šina, prouzrokujući prekid transporta uglja sa kopova „Kolubare“ do TENT-a. Vreme zastoja na otpremi uglja sa kopova, po rečima Markovića, iskorišćeno je da se zamene pojedini delovi na uskim grlima proizvodnje i osposobe transportne trake koje zbog mraza pucaju.

Međutim, zbog leda i nemogućnosti redovnog transporta lignita, usled nedostatka vagona, kako saznajemo u Službi proizvodnje od Aleksandra Stankovića, dipl. rudarskog inženera, za protekla 24 sata sa površinskih kopova je iporučeno oko 22.000 tona uglja u pravcu TE „Nikola Tesla“ i TE „Kolubara“ u Velikim Crljenima, što predstavlja samo 30 odsto od planiranih količina. To praktično znači da je do TENT-a isporučeno 14 vozova sa oko 19.000 tona, a do TE „Kolubara“ sedam vozova sa oko 3.400 tona uglja.

Površinski kopovi RB „Kolubara“, ističe Slobodan Marković, su spremni da uprkos ekstremnim zimskim uslovima isporučuju znatno veće količine uglja ukoliko se obezbedi dovoljno vagona i optimalan industrijski prevoz železnicom do Termoelektrana „Nikola Tesla“.