Izuzetno niske temperature, do minus 26 stepeni Celzijusovih, prošle noći su zaustavile rad skoro svih sistema na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara”. Prema podacima Službe za koordinaciju proizvodnje, stali su ugljeni sistemi na kopovima na Tamnavi („Tamnava-Zapadno polje” i Polje „Veliki Crljeni”) zbog leđenja instalacija na Drobilani polovinom treće smene. Danas u prvoj smeni, oko 10.30 časova, osposobljena je jedna linija i krenuo je utovar lignita za TE „Nikola Tesla” u Obrenovcu. U toku dana krenuće i druga linija, tako da se procenjuje da će za Obrenovac otići tridesetak vozova uglja.
Na  Polju „D” je jedino radio BTU sistem, ali sa manjim kapacitetom. Ugalj je isporučivan TE „Kolubara” i Toplani, a očekuje se da će u toku dana početi odvoz i za Obrenovac. BTS ugljeni sistem je zbog leđenja instalacije i bunkera stajao od 6. februara do juče, kada je u drugoj smeni radio samo pola sata i ponovo stao iz istog razloga. Očekuje se da će krenuti u toku dana.
Većina jalovinskih sistema na kopovima zbog velike hladnoće radi naprazno. Većih havarija nije bilo, ali se dugi zastoji odražavaju na  proizvodne rezultate.