Ostvarenjem rekordne godišnje proizvodnje uglja od preko 30,5 miliona tona uglja na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara” od početka godine i povećanjem od 1,5 miliona tona lignita u odnosu na prethodnu godinu, rudari „Kolubare” obezbedili su neophodne količine uglja i time stvorili preduslove za obaranje rekordnih rezultata proizvodnje električne energije u Termoelektranama „Nikola Tesla”.

Povećanom količinom proizvodnje uglja u „Kolubari”, rudari najvećeg proizvođača lignita u Srbiji uštedeli su desetine miliona evra „Elektroprivredi Srbije” i državi, koliko bi bilo potrebno za potrebe plaćanja uvoza električne energije.

Kako je u obraćanju javnosti istakao Nebojša Ćeran, direktor RB  „Kolubara”, istorijski rekordna godišnja proizvodnja uglja u 2011. godini, rezultat je samopregornog rada rudara, inženjera i stručnog osoblja „Kolubare” koji po najtežim vremenskim uslovima izvršavaju sve obaveze.

– Nismo imali u planu da ova godina bude rekordna, predvideli smo da iskopamo uobičajene količine uglja, ali hidrološka situacija izazvala je da se kapaciteti „Kolubare” moraju dodatno napregnuti – rekao je direktor Ćeran i naglasio da je, zahvaljujući vanrednim naporima zaposlenih  i rezultatima „Kolubare” i TENT-a, snabdevanje potrošača električnom energijom u Srbiji uredno i stabilno.

Posle svečane sednice Upravnog odbora EPS-a, održane juče u Beogradu, na kojoj je usvojen i plan poslovanja kompanije, direktori „Kolubare” i TENT-a Nebojša Ćeran i Petar Knežević posebno su istakli značaj i važnost termosektora u prethodnom periodu i podizanje učešća proizvodnje iz ovog sektorta sa 51 procenat.