Na površinskim kopovima RB „Kolubara”, prema očekivanjima,  narednih dana biće ostvaren godišnji plan proizvodnje uglja od 29,5 miliona tona.  Očekuje se da će se do kraja godine ostvariti rekordni rezultati proizvodnje uglja u istoriji „Kolubara”.

– Elektroenergetska stabilnost Srbije, zbog niskog vodostaja reka i nedovoljne iskorišćenosti hidroelektrana, trenutno u velikoj meri zavisi od proizvodnje uglja u „Kolubari” – rekao je za Tanjug Predrag Videnović, stručni saradnik za odnose sa javnošću RB „Kolubara”, ističući da „Kolubara" dnevno isporučuje Termoelektranama „Nikola Tesla" u Obrenovcu izmedju 90.000 i 100.000 tona uglja.

Videnović je kazao da nisu tačne informacije koje su preneli pojedini mediji kako je prekinuta proizvodnja uglja na površinskom kopu „Veliki Crljeni”, već da postoji zastoj u otkopavanju otkrivke zbog nerešenih imovinskih odnosa i problema sa eksproprijacijom. Videnović je rekao da su predstavnici „Kolubare” i opštine u stalnom kontaktu i da se radi na rešavanju tih problema.