Privredno društvo za projektovanje, proizvodnju, monatažu i održavanje rudarske i energetske opreme „Kolubara-Metal” dobilo je, prema informacijama istoimenog preduzeća, zlatnu medalju za tehnološku inovaciju, kao i specijalno priznanje za uspešno predstavljanje inovacije na 31. internacionalnoj izložbi pronalazaka i tehničkih unapređenja „MAKINOVA 2011” u okviru sajma „TEHNOMA 2011”, koji je krajem oktobra održan u Skoplju.

Tim pronalazača činili su doc. dr Milorad Pantelić, mr Branko Nikolić, Rajko Spasojević i Bojan Šekularac. Oni su predstavili inovaciju za metodu određivanja težine i projekcije položaja težišta obrtne gornje gradnje rudarskih mašina. Reč je o kompletno razvijenom postupku koji, uz najmoderniju opremu, već godinama koriste i razvijaju.

Takođe, ova inovacija je na izložbi „Pronalazaštvo Beograd 2011” pre nekoliko meseci osvojila i Gran-pri sa likom Nikole Tesle, te se kao takva, u ime Saveza pronalazača Beograda, kvalifikovala za učešće na izložbi u Makedoniji.

„Metal” je u Skoplju imao zajednički štand sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Jugoslavije, koji je posetio i ambasador Srbije u Makedoniji Tomislav Đurin.

Rudarski basen „Kolubara” osnovao je „Kolubara-Metal”, preduzeće koje poslednjih šest godina posluje kao samostalno pravno lice. „Metal” za svog osnivača radi oko 80 odsto poslova, deset odsto za ostale delove EPS-a, a poslednjih godina širi svoje tržište i u regionu.