Na prvoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima pod nazivom „Mineralni  resursi u Republici Srbiji-pokretačka snaga ekonomskog razvoja”, održanoj 1. novembra u beogradskom hotelu „Hajat”, Nebojša Ćeran, direktor Rudarskog basena „Kolubara” istakao je da su za narednih šest godina u RB „Kolubara” planirane investicije od 1,5 milijardi evra.

Prema rečima direktora Ćerana, 500 miliona evra potrebno je za otvaranje novog površinskog kopa „Radljevo”, a ova sredstva treba da obezbedi investitor u okviru projekta gradnje Termoelektrane „Nikola Tesla B3”.

– Preostalih milijardu evra investicija potrebno je za modernizaciju i otvaranje novih ugljenokopa, kako bi se obezbedila proizvodnja od oko 30 miliona tona uglja godišnje za normalnu proizvodnju struje u termoelektrana „Elektroprivrede Srbije” – kazao je Ćeran i dodao da će ove godine RB „Kolubara” iz sopstvenih sredstva investirati 80 miliona, a u 2012-oj oko 100 miliona evra, dok se od Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke (KfW) iz Nemačke očekuje  oko 150 miliona evra kredita .

Ćeran je naveo da zahvaljujući smanjenju troškova i racionalizaciji poslovanja, „Kolubara” povećava investicione kapacitete za oko 20 odsto godišnje.

Ispred Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije obratio se Zoran Teodorović, pomoćnik ministra koji je govorio o izradi Strategije upravljanja mineralnim resursima Republike Srbije i novom Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji se nalazi u proceduri.

Osnovne teme na prvoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji  bile su u domenu mineralnih resursa u zemlji, politika EU i propisi o istraživanju u sektoru rudarstva, podizanje svesti javnosti o važnosti sirovina, modernizacija sektora uglja, ekološki i zakonski propisi u rudarstvu Republike Srbije,  proces privatizacije i mogućnosti obezbeđivanja investicija u ovom sektoru.

Na skupu u Beogradu učestvovalo je oko 200 učesnika iz rudarskog sektora, članovi Vlade i inostranih ambasada, predstavnici Srpskog instituta i udruženja, članovi značajnih srpskih korporacija, profesori i pripadnici drugih institucija.