Da nedavno nije počelo preseljenje groblja u Vreocima, već za dve godine nedostajalo bi pet do sedam miliona tona uglja godišlje.

RB „Kolubara” je najveći rudarski sistem, koji proizvodi više od 70 odsto uglja u državi i predstavlja kičmu energetskog sistema Srbije. Od kolubarskog lignita obezbeđuje se proizvodnja 50 odsto električne energije u našoj zemlji. Srbija bi za dve godine ušla u ozbiljan energetski rizik, a bio bi smanjen i ukupni potencijal privrede. To zato što nestabilno tržište električne energije uzrokuje pad i konkurentnost privrede.

Državni sekretar za rudarstvo i geologiju Zlatko Dragosavljević naglašava da je Vlada Srbije preko Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja započela proces preseljenja vreočkog groblja kako bi najveći rudarski sistem obezbedio kontinuitet proizvodnje uglja, ali i da se sačuva veliki broj radnih mesta koja bi bila direktno ugrožena eventualnim padom proizvodnje koji bi usledio 2013. godine.

U strategijskom smislu razvoja RB „Kolubara” iseljenje groblja u Vreocima je  najznačajniji korak u poslednjih 20 godina. I nije pitanje da li to treba činiti, već zašto to ranije učinjeno.

Izmeštanje groblja nije ni lak i prijatan zadatak za sve one koji ga sprovode, a nije  nimalo jednostavno objasniti ljudima kojima se to dešava, porodicama sahranjenih na groblju značaj tog procesa. Važno je da postoji opšta društvena svest kako kod građana Srbije, tako i kod žitelja Vreoca o neophodnosti ovog poduhvata. Po rečima Zlatka Dragosavljevića, niko neće biti neadekvatno obeštećen za svoje objekte i domaćinstva.