„Elektroprivreda Srbije” i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su 28. jula ugovor za kredit, vredan 80 miliona evra, kojim će biti realizovan Projekat unapređenja zaštite životne sredine u Rudarskom basenu „Kolubara”.

U ime EPS-a ugovor je potpisao Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem, dok je ispred EBRD ugovor potpisala Hildegard Gaček, direktorka ove banke za Srbiju.

Činu potpisivanja ugovora prisustvovali su predstavnici RB „Kolubara” na čelu sa direktorom Nebojšom Ćeranom.

Projekat će biti finansiran 85 odsto iz sredstava zajma (EBRD 80 miliona evra i KfW banke 74 miliona evra), dok će 15 odsto potrebnih sredstava obezbediti EPS iz prihoda od prodaje električne energije. Novac će biti iskorišćen za nabavku novog sistema za otkopavanje uglja u RB „Kolubara”, čime će se poboljšati kvalitet uglja se koristi u termoelektranama.

Vladan Radovanović, zamenik direktora RB „Kolubara”, istakao je značaj projekta, jer se od uglja iz „Kolubare” proizvodi polovina električne energije u Srbiji, kao i da su oformljene radne grupe za pripremu tehničkih specifikacija, a tenderi će biti sprovedeni po procedurama banaka. Plan je da tenderi budu pripremljeni do kraja godine, a prva sredstva koristiće se već početkom 2012. godine.