U Rudarskom basenu „Kolubara” rudari su svoju slavu Svetog Prokopija simbolično obeležili u Baroševcu, sedištu kopova koji godišnje proizvedu oko 30 miliona tona uglja, što je dovoljnog za proizvodnju polovine električne energije u Srbiji. Za rudare je i svečani dan protekao radno. Oni su 21. jula proizveli 80.606 tona lignita, te je put obrenovačkih termoelektrana krenulo 46 kompozicija, odnosno 1221 vagon uglja.

U Rudovcima su uz spomen-ploču sa imenima rudara-štrajkača jame „Prkosava” iz 1939. godine tradicionalno položili venac direktor Rudarskog basena „Kolubara” Nebojša Ćeran i predsednik Sindikata „Površinskih kopova” Žikica Đorđević. U baroševačkom Hramu pokrova Presvete Bogorodice prerezan je osvećeni slavski kolač i osvećeno slavsko žito, čemu su prisustvovali rukovodstvo „Kolubare”, predstavnici „Kolubarinih” sindikata, „Elektroprivrede Srbije” i preduzeća izdvojenih iz „Kolubare”. Sindikalna organizacija „Površinskih kopova” je i ove godine bila domaćin slave.

Praznik su, takođe, u svojim prostorijama proslavili i sindikalni predstavnici „Prerade”.

Povodom rudarske slave radnicima „Kolubare” su za vernost kolektivu isplaćene jubilarne nagrade za deset, dvadeset i trideset godina rada.