Protokol o saradnji za projekat unapređenja zaštite životne sredine u Rudarskom basenu „Kolubara“ potpisali su, 7. jula, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ Dagomir Marković, direktor Sektora za energetiku nemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu Olaf Zymelka i Dragan Radulović iz Uprave za javni dug Ministartstva finansija Srbije.

Realizacijom ovog projekta povećala bi se efikasnost termoelektrana i smanjio bi se negativan uticaj na životnu sredinu. Za sprovođenje ovog projekta KfW banka planira da odobri zajam od 74 miliona evra, dok bi ostatak potrebnog novca bio obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (80 miliona evra) i iz sopstvenih sredstava EPS-a (oko 15 odsto vrednosti projekta).

-Veoma je važno što se ovim projektom obezbeđuje ujednačen kvalitet uglja iz RB „Kolubara“ za termoelektranu „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, a to će omogućiti veću efikasnost rada TE i bolju zaštitu životne sredine – rekao je Marković posle potpisivanja Protokola, dodajući da je planirano da odmah posle odobrenja u bankama i Vladi Srbije počne i konkretna realizacija projekta, a prvi radovi očekuju se početkom naredne godine. Rok za završetak celokupnog programa je tri godine od datuma stupanja na snagu ugovora o kreditu.