Novi bandvagen BRs/ARs 1600 krenuo je danas sa montažnog placa površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje” Rudarskog basena „Kolubara” na radnu poziciju, prvu liniju ugljenog sistema ovog kopa.

– Završetkom ovog bandvagena nastavljen je investicioni ciklus u „Kolubari”, započet pre četiri godine. Ovim je okončana prva faza nabavke opreme za kop „Tamnava-Zapad” i stekli su se uslovi za nesmetanu proizvodnju uglja od 12 miliona tona uglja godišnje na ovom kopu. U toku je ugovaranje nabavke još jednog bagera, samohodnog transportera i bandvagena, kao i odlagača za međuslojnu jalovinu. U planu je i nabavka novog jalovinskog sistema, vrednog 80 miliona evra, kao i opreme za homogenizaciju uglja za koju treba izdvojiti 40 miliona evra – rekao je Vladan Radovanović, zamenik direktora RB „Kolubara”.

Vrednost tek završenog bandvagena je 5,78 miliona evra. Mašina teška oko 650 tona i duga 78 metara ima kapacitet 4.800 metara kubnih na čas. Konstruktor sprave je TKF („Tisen Krup”), a montaža je poverena „Kolubara-Metalu” i trajala je nepunu godinu dana.

Danas, posle potvrde da su funkcionalne probe uspešno završene, Komisija za interni i tehnički pregled i prijem dala je dozvolu za transport bandvagena na radnu poziciju. Očekuje se da će transport trajati dva do tri dana, a zatim slede probni rad i dokaz kapaciteta ovog bagera.