U organizaciji Rudarskog basena „Kolubara”, na teritoriji Gradske opštine Lazarevac će biti podržana akcija „Očistimo Srbiju”, koju, povodom 5. juna, svetskog dana zaštite životne sredine, tradicionalno  organizuje Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije.

Akcija će biti održana 4. juna, u periodu od 9 do 14 sati, na  protočnom jezeru na novom koritu reke Kolubare, koje se nalazi  na prostoru nekadašnjeg površinskog kopa „Tamnava-Istočno polje”. U akciji čišćenja učestvovaće i udruženja građana „Stari akcijaši” i „Naše ognjište”, kao i nekoliko ekoloških društava lazarevačke opštine. Rudarski basen „Kolubara” zadužen je za kompletnu organizaciju akcije i obezbeđenje prevoza  za sve učesnike.

Nakon prošlogodišnjih poplava, na obalama reke Kolubare u ovoj zoni ostalo je mnogo različitog otpada, plastičnih flaša, stakla i drveća. Čišćenje ovog prostora još uvek nije završeno iako traje već mesec dana.

Kako ističu u Sektoru za zaštitu i unapređenje životne sredine RB „Kolubara”, nadaju se da će, nakon akcije u subotu, konačno biti ispunjeni svi uslovi da se nastavi sa daljim uređenjem ovog područja.

Ovim potezom, jednim od mnogih koje „Kolubara” preduzima, još jednom će dokazati svoju društvenu odgovornost za prostor gde se već dve godine, pod pokroviteljstvom rudarskog basena, realizuje projekat edukacije dece koja pohađaju osnovne škole na teritoriji opštine Lazarevac, po pitanjima značaja zaštite životne sredine.