Rudarski basen „Kolubara” učestvuje na Drugom simpozijumu „Rudarstvo 2011”, koji je 10. maja otvoren u Vrnjačkoj Banji. U organizaciji Privredne komore Srbije, pri čemu je „Kolubara” jedan od suorganizatora, više desetina privrednika i stručnjaka iz zemlje i inostranstva će tokom četvorodnevnog skupa predstaviti svoje radove na temu „Stanje i perspektive u rudarstvu i održivi razvoj”.

Skup je otvorio Milan Petrović, direktor površinskog kopa Polje „D”, a prisutnima se obratio i Zlatko Dragosavljević, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

U okviru plenarnih izlaganja, Milan Stojaković, rukovodilac Sektora za proizvodno-tehničke poslove izložio je rad direktora „Kolubare” i njegovog zamenika Nebojše Ćerana i Vladana Radovanovića „Ostvarenje razvoja strategije PD RB „Kolubara” do 2015. godine”, kojim su autori prišli problematici rešavanja razvoja kolubarskih kopova i njihovih perspektiva, kao i budućnosti Lazarevca i okoline.

Teme simpozijuma su rudarstvo, geologija, zaštita životne sredine u rudarstvu i remedijacija. Stručnjaci nekoliko sektora „Kolubare” učestvovaće u radnom delu skupa.