Na površinskom kopu Polje „D”, 27. aprila u popodnevnim satima izbio je požar. U požaru nema povređenih lica, nije prouzrokovana veća materijalna šteta i nema oštećenja objekata. Uzrok požara je samozapaljenje uglja u završnoj južnoj kosini kopa.

Inicijalni manji požar i samozapaljenje uglja počeli su oko 13 sati, da bi se uz pomoć jakog vetra, par sati kasnije požar obima 50-ak metara proširio po kosinama kopa u razmeri od oko 400 metara.

Požar je lokalizovan, još uvek nije potpuno ugašen. Trenutno se radi na transportu jalovinskih masa, kojima će biti prekrivene količine uglja koje su gorele i ugašene su vodom. U gašenju požara učestvovale su četiri vatrogasne ekipe Rudarskog basena „Kolubara”, jedna ekipa lazarevačkih vatrogasaca i pet vatrogasnih jedinica grada Beograda.

Pored oko 25 vatrogasaca u gašenju vatre učestvovalo je i 25 radnika Polja „D”, kao i zaposleni iz Odvodnjavanja kopa koji su crevima izvlačili vodu iz cevovoda. U akciji gašenja i lokalizacije požara koristi se mehanizacija pogona Pomocna mehanizacija.