Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, posetio je, 8. aprila, sa saradnicima Rudarski basen „Kolubara”. Na sastanku sa predstavnicima poslovodstva „Kolubare” u Lazarevcu, ministar Dulić detaljnije je upoznat sa poslovno-proizvodnim rezultatima rudarskog basena, investicionim programom koji je počeo prethodne i po planovima, trajaće do 2016. godine. Govorilo se o otvaranju novih zamenskih kapaciteta sa ciljem održavanja nivoa proizvodnje od 30 miliona tona uglja godišnje na kopovima „Kolubare”.

Delegacija ministarstva posetila je vidikovac Polja „D”, a potom su obišli sisteme za otkopavanje uglja i jalovine najvećeg površinskog kopa „Kolubare”.

Ministar Dulić i njegovi saradnici razgovarali su i sa predstavnicima Sindikata „Elektroprivrede Srbije” i „Kolubare”, ogranka Površinski kopovi, a razmotrena su pitanja vezana za položaj zaposlenih i problem rešavanja plaćanja smenskog rada. Istaknuta je dobra komunikacija i saradnja poslovodstva i sindikata u „Kolubari”, a izražena je potreba da se uspostave funkcionalni odnosi sa nadležnim ministarstvom u svetlu nedavne rekonstrukcije Vlade Srbije i podele ministarstva rudarstva i energetike na dva resora.

– Od razvoja Polja „D”, odnosno efikasnog prelaska u Polja „E” i „C” zavisi dinamika snabdevanja termoelektrana dovoljnim količinama uglja, tj. snabdevanje potrošača električnom energijom u narednih nekoliko godina. Na putu ostvarenja ove dinamike imamo dva velika izazova: pravovremeno sprovođenje procesa eksproporijacije i obezbeđivanje dovoljne količine novčanih sredstava. Iako čudno zvuči u vreme teške ekonomske krize, drugi izazov lakše rešavamo, na putu smo da imamo dovoljno finansijskih sredstava da investiramo tokom ove i narednih nekoliko godina u razvoj Polja „D”. Tokom 2010. godine smo investirali 80 miliona evra isključivo sopstvenim sredstvima i bez zaduživanja, a nameravamo da 2011. godine uložimo do 100 miliona evra, što je realan plan. Za rešavanje procesa eksproprijacije, raseljavanja Mesne zajednice Vreoci, najvećeg u novijoj istoriji Srbije, treba nam pomoć Vlade Republike Srbije, grada Beograda, lokalne samouprave, razumevanje meštana. Mi smo, nadam se u proteklih nekoliko godina pokazali da imamo volju da ovaj problem rešimo na civilizovan i pravedan način – rekao je Nebojša Ćeran, direktor RB „Kolubara”, u obraćanju medijima na vidikovcu Polja „D”.

– Mi smo danas ovde da pomognemo i učinićemo sve da u narednom periodu ovi problemi budu rešeni. Siguran sam da će država pokazati odlučne i čvrste korake da se sprovede zakon i da se EPS-u obezbede dovoljne količine uglja iz „Kolubare”. Ukoliko u narednih nekoliko nedelja taj posao ne završimo, suočavamo se sa opasnošću da u 2013. i 2014. godini Srbija od izvoznika postane uvoznik struje. Nedovršavanje posla u mesecima pred nama moglo bi da nas u narednim godinama košta između 150 i 200 miliona evra, koje bi morali da koristimo za plaćanje uvoza struje – rekao je Oliver Dulić i istakao da je poseta „Kolubari” najava odlučne državne akcije da se posao završi.