Rudarski basen „Kolubara” još jednom je potvrdio da je socijalno odgovorna firma,koja pomaže onima kojima je pomoć neophodna. Na 27. sednici Skupštine RB „Kolubara”, održanoj 17. novembra u poslovodstvu „Kolubare” u Lazarevcu doneta je odluka o donaciji građevisnkog materijala ugroženim područjima i stanovništu Kraljeva za saniranje posledica zemljotresa. „Kolubara” je Kraljevu već uputila pomoć od oko 50 tona uglja, a dogovoreno je da se donira 13.000 crepova sa objekata koji se ruše u procesu eksproprijacije, a bice ponudeno da se otpremi i ostali matrijal iz „Kolubarinih” gradevinskih magacina.
Kada je reč o donacijama uglja, doneta je odluka da se preostale količine od oko 750 tona sušenog uglja podele deci i porodicama umrlih i poginulih radika „Kolubare”. Na zahteve drugih brojnih udruženja sa teritorije citave Srbije, koji nisu u mogućnosti da sami obezbede ogrevna sredstava za ovu zimsku sezonu, rudarski basen ne može odgovoriti pozitivno. Prostalo je oko 100 tona sirovoh uglja koje ce biti ponuđene onima koji su tražili donaciju sušenog uglja.
– „Kolubara” i pored velike volje, bez obzira na snagu i moć, ne može biti jedina institucija koja brine o svima onima koji nisu u mogućnosti da sami obezbede ogrevna sredstava za ovu zimsku sezonu. I pored želje da se pomogne, „Kolubara” nije u mogućnosti da udovolji svim zahtevima zbog planova koji se moraju poštovati. Zahtevi koje ne može zadovoljiti u ovom trenutku, mogu biti ispunjeni iz novih sredstava za 2011. godinu– rekao je Slobodan Mitrović, ovlašćeni predstavnik EPS-a, kao osnivača, u Skupštini „Kolubare”.
Usvojen je zaključak izveštaja Komisije za procenu vrednosti nekretnina i postrojenja „Staklenika za proizvodnju povrca i cveca Šopic”, kao i odluka o davanju u zakup ovog objekta.
Donete su odluke o prodaji sitnog uglja ispod grabuljara putem javne licitacije i prodaji neopasnog otpadnog materijala putem javnog poziva, odluke vezane za procese eksproprijacije, kao i odluka da se moraju smanjiti troškovi prezentacije do kraja godine.