Rotorni bager „glodar 9”, koji je krajem oktobra svečano pušten u rad u Rudarskom basenu „Kolubara”, najmoćnija je mašina na najvećem površinskom kopu. Polju „D”. Projektovani kapacitet rada ovog bagera je 6.100 kubnih metara jalovine na sat. 
Tokom opravke, rekonstrukcije i modernizacije, ugrađeno je više od 3.000 tona različitih materijala i oko 20 kilometara električnih kablova. Bager je težak oko 3.370 tona, od čega je 750 tona nove opreme. U obnovu „glodara 9” uloženo je 15 miliona evra. 
Na svečanosti upriličenoj povodom ponovnog vraćanja „glodara 9” u proizvodni proces, Nebojša Ćeran, direktor RB „Kolubara”, rekao je:
– Puštanje u rad ovog bagera, čiji je godišnji kapacitet 12 miliona kubika jalovine, doprineće još boljem i pouzdanijem radu  elektroenergetskog sistema Srbije. Ove godine planirana proizvodnja uglja biće premašena za pet odsto i iznosiće oko 30 miliona tona – a ovom prilikom direktor Ćeran je naglasio da je ove godine u investicije u „Kolubari” uloženo oko 80 miliona evra, dok su u narednoj godini potrebna ulaganja od 130 miliona evra.