Juče je u Vrnjačkoj Banji otvorena Deveta međunarodna konferencija o površinskoj eksploataciji OMS 2010, u organizaciji Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije, Jugoslovenskog komiteta za površinsku eksploataciju, Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, „Elektroprivrede Srbije”, EPCG, EPRS i Instituta za rudarstvo iz Skoplja, a pod pokroviteljstvom ministarstava rudarstva i energetike i nauke i tehnološkog razvoja i Privredne komore Srbije.
Na tradicionalnom međunarodnom skupu, koji se održava svake trece godine, učestvuje 210 stručnjaka iz ove oblasti iz Srbije i devet zemalja, a prijavljeno je pedesetak stručnih radova.
Na konferenciji Rudarski basen „Kolubara” predstavlja veliki broj stručnjaka, a prvog radnog dana Vladan Jovičić, izvršni direktor „Kolubare” prezentovao je rad na temu „Obracun troškova rudarskih kompanija po procesima i formiranje transfernih cena”.
Tokom trodnevne manifestacije, „Kolubara” se predstavlja svojim reklamnim štandom, a već na otvaranju za štand rudarskog basena vladalo je veliko interesovanje.