Proizvodnja  uglja niža u ledenim danima

Proizvodnja uglja na kopovima Rudarskog basena „Kolubara” je, prema podacima Službe za koordinaciju proizvodnje, zbog niskih temperatura od 22. januara, za oko četiri hiljada tona manja od planirane. Zbog zamrzavanja vozova i vagona, kao i protočnog rada u postrojenjima „Kolubare” dnevna isporuka uglja u navedenom periodu je, umesto planiranih 98 hiljada, iznosila 94 hiljade tona, što je za oko pet odsto manje od plana.
Na ugljenim sistemima su u toku redovni servisi opreme koji će obezbediti bolji rad kopova u predstojećim ledenim danima.
U prvih 25 dana januara u RB „Kolubara” iskopano je preko 2,3 miliona tona lignita ili osam hiljada tona više od plana. Očekuje se da će januarski plan proizvodnje uglja, koji iznosi oko tri miliona tona,  biti ispunjen.

Rudari odolevaju minusima

Zimska sezona na Polju „D“, najvećem i najproduktivnijem kolubarskom rudniku uglja, počela je izuzetno hladnim danima u kojima se temperatura spuštala i do „minus 20“. Niske temperature „smenile“ su obilne snežne padavine, a onda se sneg otopio … Pa, onda, ponovo steglo.
Sve to dodatno je otežalo i onako težak rad rudara na ovim prostorima.
Novinari lista „Kolubara“ posetili su, ovih dana, jedan od sistema i sa rudarima razgovarali o naporima koje čine kako bi, u takvim uslovima, održali proizvodni proces i ostvarili planiranu proizvodnju.
Eho tih reči mogao bi se sabrati u par rečenica koje kažu:
- Šta mi imamo od toga što ne znamo za predah, što radimo i danju i noću (na plus 40 i na minus 20) što ostvarujemo izvanredne proizvodne rezultate. Ljuti smo i na državu, i na poslodavca, i na sindikalce...
U pravljenju ove priče učestvovali su: Tomislav Gajić, glavni poslovođa BTU sistema, Tomislav Stevanović je bagerista, Zoran Jeremić i Nenad Marinković mazači, Milomir Čavić trakista, Zvonko Nedeljković, VKV električar i Žarko Milovanović, mašinski poslovođa.
( O ovoj temi opširnije u najnovijem broju lista „Kolubara“ koji iz štampe izlazi sutra, 27. januara.)