Na rotornom bageru SCHrs 1600, sastavnom delu novog jalovinskog sistema na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, od 1. do 15. aprila sprovedena je završna provera performansi, odnosno test vremenske raspoloživosti. Za vreme 42 smene, koliko je ova faza trajala, bager je napravio 206 minuta zastoja i postigao vremensku raspoloživost 99, dok je ugovorom precizirano da ona mora biti iznad 96 odsto.
U ovom periodu, od 7. do 13. aprila, sproveden je i test kapaciteta celog sistema. Trajao je 72 sata i za to vreme bager je otkopao 203 hiljade čvrste mase, što prema kriterijumima iz ugovora znači da je sistem uspešno položio test.
Pozitivni završetak ovih testova nagovestio je kraj radovima na kompletiranju i uhodavanju novog BTO sistem. Prema rečima Dobrivoja Stefanovića, rukovodioca projekta, izvođači radova imaju još posla. Do kraja juna KRUP će na bageru morati da otkloni uočene nedostatke. Pred FAM-om je obaveza da u potpunosti optimalizuje rad sistema transportera u skladu sa ugovorom, a TAKRAF će izvršiti poboljšanje na kritičnom presipnom mestu na odlagaču.