Površinski kop „Tamnava-Zapadno polje” RB „Kolubara” juče je posetila delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj i upoznala se dokle se stiglo sa realizacijom projekta izgradnje novog BTO sistema. To im je bila prilika da procene isplativost ulaganja u sektor rudarstva u Srbiji. Predvodio ju je Gruber Verner, član Upravnog odbora ove banke koja je, zajedno sa KfW bankom, kreditom  finansirala ovu značajnu investiciju u „Kolubari” i EPS-u.
Posle sastanka sa menadžmentom „Kolubare” i površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje”, predstavnici banke posetili su dispečerski centar i sa vidikovca imali prilike da vide kako izgleda površinski kop. Na brojna pitanja Grubera Vernera odgovarali su čelnici „Kolubare”.
– Pokušali smo da objasnimo koliko je ovaj projekat značajan za „Kolubaru”, a istovremeno i koliko je ovo bio težak zadatak. Verner se uverio da smo ispoštovali sve zahteve tehničke specifikacije i mislim da će njegova ocena biti pozitivna, što će nam omogućiti da se nastavi pomoć i saradnja u investicionim projektima na površinskim kopovima u Srbiji, a naravno i u „Kolubari”. Delegacija EBRD banke „Tamnava-Zapadom” je inpresionirana, jer su videli kop koji je, po ocenama evropskih stručnjaka, najlepši kop u Evropi – izjavio je Slobodan Mitrović, pomoćnik direktora Direkcije EPS-a za strategiju i investicije.