Proizvodnja uglja na četiri kopa

Privredna aktivnost Ogranka Rudarski basen „Kolubara” zasniva se na rezervama lignita u kolubarskom ugljenom basenu koji se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Beograda i prostire se na površini od gotovo 600 kvadratnih kilometara. Sedište „Kolubare” nalazi se u Lazarevcu.

Godišnje se u RB „Kolubara” proizvodi oko 30 miliona tona uglja i oko 70 miliona kubika otkrivke. Za industriju i široku potrošnju godišnje se isporuči oko 1.2 miliona tona lignita. Površinski kopovi kolubarskog basena proizvode oko 75 odsto lignita u Srbiji.

Ugalj se otkopava na četiri aktivna površinska kopa: Polju „B/C”, Polju „D”, „Tamnava-Zapadnom polju” i Polju „G”. U procesu rada, ova četiri kopa, koja se prostiru na površini od oko 80 kvadratnih kilometara, na području opština Lazarevac, Lajkovac i Ub, čine jednu tehnološku i proizvodnu celinu.

Ugalj koji se proizvodi na kopovima RB „Kolubara” koristi se za proizvodnju električne energije u termoelektranama - TENT A i B u Obrenovcu, TE „Kolubara” u Velikim Crljenima i TE „Morava” u Svilajncu, kao i za potrebe industrije i široke potrošnje.