– Energetika i rudarstvo su, pored privrede, naši najveći pokretači, a prilika da na jednom mestu budu okupljene kompanije koje mogu da pomognu energetskom razvoju od velikog je značaja za ovu Vladu i za Srbiju. Pozivamo domaće i strane investitore da se uključe u proces modernizacije i reindustrijalizacije naše zemlje. Projekata ima sasvim dovoljno.  Želimo da modernizujemo toplane, revitalizujemo energetske objekte, gradimo distributivne gasovode. Želimo da od Srbije napravimo zemlju koja na najbolji mogući način koristi svoje resurse –rekla je danas,otvarajući 9. Međunarodni sajam energetike i 10. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa ECOFair, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije prof. dr Zorana Mihajlović. Sajam će, pod sloganom „Zelena energija“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije,  u halama Beogradskog sajma biti održan od 9. do 12. oktobra.

Na otvaranju manifestacije v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović rekao je da je u godini jubileja, u kojoj slavi 120 godina postojanja, EPS dokazao da može da se bori i na otvorenom, liberalnom tržištu.

– Od 1. januara „Elektroprivreda” više nije monopolista, a zadržala je oko 97 odsto tržišta na visokom naponu. Ne samo da smo oborili proizvodne rekorde u rudarskom, termoenergetskom i hidrosektoru, već smo uspeli i finansijski da stabilizujemo situaciju u kompaniji. Drastično poboljšanje situacije oslikava podatak da je planirani gubitak za ovu godinu iznosio oko 22 milijarde dinara, a da će naš rezultat na kraju 2013. biti mnogo povoljniji – očekujemo gubitak od oko jedne milijarde dinara. Nadam se da ćemo i u narednom periodu postizati rekordne rezultate i zadržati svoju lidersku poziciju na otvorenom tržištu – rekao je Obradović.

Direktor RB „Kolubara“ Milorad Grčić, koji je, u društvu ministarke Mihajlović i direktora Obradovića, obišao štand ovog privrednog društva,  istakao je da Rudarski basen ima čime da se pohvali na ovakvim manifestacijama jer predstavlja značajan faktor stabilnosti energetskog sistema Srbije.

– Budućnost „Kolubare“ je u razvoju kopova i širenju površinske eksploatacije. Već 2014. godine očekuje nas otvaranje novog ugljenokopa „Radljevo“.  U ovom trenutku, proizvodimo oko 30 miliona tona lignita godišnje, ali naš zadatak nije samo da održimo taj rezultat, već i da dostignemo pun kapaciteti maksimalnu eksploataciju kopova koji će biti otvoreni. Termoelektrane su revitalizovane i mogle bi da proizvedu struju od još 2,5 miliona kolubarskog lignita više nego što sada dobijaju. Cilj je da u narednih nekoliko godina, pažljivim investiranjem,  bude izbalansirana proizvodnja uglja sa kapacitetima Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, što će značajno unaprediti „Elektroprivredu Srbije“ i postaviti je na mesto koje joj pripada kao jednom od glavnih proizvođača električne energije u regionu – rekao je Grčić.