U Rudarskom basenu „Kolubara” zbog rada na ekstremno niskim temperaturama i ulaganja nadljudskih napora u izvršavanju radnih obaveza, radi očuvanja elektroenergetske stabilnosti zemlje i obezbeđivanja potrebnih količina struje i uglja, zaposlenima u proizvodnim pogonima isplaćena je novčana nagrada.
Za proizvodne radnike na četiri „Kolubarina” površinska kopa i pogonima za preradu uglja, koji u najtežim uslovima izvršavaju svoje zadatke, izdvojeno je 145 miliona dinara. Ova sredstva isplaćena su uz konačnu zaradu za januar, a zaposleni u proizvodnji su u proseku primili po 20 hiljada dinara. U predlaganju nagrađenih učestvovali su rukovodioci pogona i sindikalnih organizacija.
Zalaganje i napor rudara prepoznati su i od strane zajednice, tako da je zlatnom medaljom za zasluge, povodom Dana državnosti, predsednik Republike Srbije Boris Tadić, odlikovao  radnike Rudarskog basena „Kolubara” koji su u vanrednoj situaciji održali stabilno snabdevanje građana električnom energijom.
Inače, u poslednjih nekoliko dana normalizovana je proizvodnja uglja u „Kolubari”. Za TE „Nikola Tesla” dnevno se isporučuje od 85 do 90 hiljada tona lignita.