U Rudarskom basenu „Kolubara” danas je obeležen veliki jubilej, 50 godina od otvaranja Polja „D”, najvećeg i najproduktivnijeg površinskog kopa „Kolubare”. Otvaranje eksploatacione zone Polja „D” počelo je otkopavanjem otkrivke 13. aprila 1961-e, a prve količine uglja sa ovog kopa iskopane su 1966. godine.

Na vidikovcu Polja „D”u Medoševcu, okupljenima se obratio direktor ovog kopa, Milan Petrović, koji se zahvalio svim bivšim i sadašnjim radnicima koji su zaslužni za odlične proizvodne rezultate. Povodom impresivnog jubileja, predstavnicima resornih ministarstava, poslovodstava „Elektroprivrede Srbije” i „Kolubare”, sindikalnih organizacija i bivšim direktorima kopa uručeni su prigodni pokloni.

Na svečanoj akademiji u Lazarevcu prezentovan je dokumentarni film o pedesetogodišnjem radu Polja „D”, a penzionerima ovog kopa i porodicama umrlih i bivših radnika uručena su priznanja i zahvalnice.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava, EPS-a, „Kolubare”, lokalne samouprave, sadašnji i bivši radnici Polja „D”.

Na skupu je posebno istaknuta činjenica da je prošlost rada Polja „D” impresivna, a da su godine pred nama i budućnost razvoja ovog ugljenokopa izuzetno bitne za održavanje neophodnog nivoa proizvodnje lignita u „Kolubari”.

Nebojša Ćeran, direktor RB „Kolubara” istakao je da je Polje „D” sinonim za Rudarski basen „Kolubara” i stub elektro-energetskog sistema Srbije.

Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, i Milutin Prodanović, pomoćnik ministra infrastrukture i energetike u svojim obraćanjima čestitali su jubilej i najvili pomoć i podršku države u rešavanju problema koji mogu da ugroze širenje postojećih i otvaranje novih površinskih kopova „Kolubare”.

Kako je istaknuto, tokom pola veka rada, rudari Polja „D” iskopali su oko 470 miliona tona uglja i otkopali i odložili nešto više od 1,2 milijarde kubnih metara jalovine.

U Srbiji se godišnje otkopa oko 37 miliona tona uglja, od čega se oko 30 miliona tona lignita proizvodi na četiri površinska kopa „Kolubare”. Više od polovine ovih količina do nedavno otkopavano je na Polju „D”, a u rekordnoj godini proizvedeno je čak i do 14 miliona tona lignita.

Najveći i najproduktivniji otkop „Kolubare” svakako je oslonac sigurne proizvodnje kolubarskih kopova i stabilnosti elektro-energetskog sistema Republike Srbije.