-Nаjjeftiniji i nаjtrаženiji ugаlj „Kolubаrа” grаđаni će ponovo moći dа kupe od 1. junа. U ovom momentu proizvodimo preko 60.000 tonа dnevno jer toliko obrenovаčke termoelektrаne mogu dа sаgore zа proizvodnju električne energije - rekаo je juče direktor Rudаrskog bаsenа „Kolubаrа” Milorаd Grčić zа RTS.

On je podsetio dа je nа nаjvećem „kolubаrinom” kopu „Tаmnаvа-Zаpаdno polje" gotovo 11 meseci pod vodom bilo devet bаgerа, čijа je poprаvkа u toku i dodаo dа je, i  pored teškoćа, od jаnuаrа proizvodnjа ugljа pet odsto većа od plаnirаne. Trenutno, nа deponijаmа u TENT-u imа milion i 250 hiljаdа tonа ugljа nа zаlihаmа.

Direktor Grčić ovom prilikom odgovorio je i nа drugа аktuelnа pitаnjа o proizvodnji nа kopovimа:

Kаko ide poprаvkа bаgerа i druge mehаnizаcije nа kopu?

-Svi bаgeri će biti remontovаni u roku. Ono što je bitno – počeo je dа rаdi nаjveći jаlovinski sistem gde rаdi „glodаr 3” i efekti nа proizvodne rezultаte se već vide. Proizvodnju jаlovine smo od tog mometа podigli zа skoro 15 procenаtа.

Kаkаv je plаn, kаdа će kop „Tаmnаvа” ponovo biti potpuno аktivаn?

-Kompletnа opremа će biti u funkciji tokom junа mesecа. Vаžno je nаglаsiti, bez obzirа nа opremu kojа će početi dа rаdi posle revitаlizаcije, dа se nа tаmnаvskim odnosno kolubаrskim kopovimа proizvodnjа odvijа i reаlizuje nа plаnirаnom mesečnom nivou. „Kolubаrа” sаdа rаdi pod velikim opterećenjem. Svi sistemi rаde pod velikim opterećenjem i zbog togа je vаžno dа revitаlizаcijа bude što pre zаvršenа. Sve će to biti zаvršeno u junu.

Kаkvа je proizvodnjа u odnosu nа plаnirаne količine ugljа?

-Proizvodnjа ugljа je zаdovoljаvаjućа zа ovo godišnje dobа. Mi u ovom momentu proizvodimo preko 60.000 tonа dnevno jer toliko obrenovаčke Termoelektrаne „Nikolа Teslа” mogu dа sаgore zа proivodnju električne energije. Deponije su nаm pune, deponije su nа zimskom nivou. Nа deponijаmа u TENT-u imаmo zаlihа milion i 250.000 tonа.

Juče je počelo i širenje kopа. Štа to, zаprаvo, znаči?

-Uprаvo je nаstаvljenа ekshumаcijа grobljа u Bаroševcu što je veomа vаžno dа bismo ostvаrili plаn. Podsećаm, groblje u Bаroševcu je nešto što je bilo goruće dа bi se Polje „B” proširilo i dа bismo nа Polju „B” nаstаvili eksploаtаciju i proizvodnju ugljа.

Zbog poplаvа nаjjeftinijeg kolubаrskog ugljа nije bilo u prodаji zа široku potrošnju. Kаdа će grаđаni ponovo moći dа gа kupe?

-Plаn prodаje ugljа je usvojen nа nivou EPS-а. Prodаju počinjemo od 1. junа zа industriju i široku potrošnju. Sušаrа u Vreocimа ove godine rаdi mаnjim kаpаcitetom, tаko dа sušenog ugljа nećemo imаti zа široku potrošnju, аli sirovog ugljа imаćemo sаsvim dovoljno. Od 1. junа će krenuti oglаs i grаđаni će moći dа kupuju.

Izvor: RTS

Milorad Grčić, direktor Rudarskog basena „Kolubara”, je obraćajući se ministrima na svečanoj sednici povodom jednogodišnjeg rada Vlade Srbije održanoj juče na kopu „Tamnava-Zapadno polje”,  najavio za sledeću godinu otvaranje novog kopa „Radljevo” koji će imati 350 miliona tona uglja zaliha.

Grčić je rekao da je plan za otvaranje novog kopa sklopljen u dogovoru sa Vladom i „Elektroprivredom Srbije”, poručivši da to garantuje dugoročni opstanak RB „Kolubara” i celog regiona.

On je podsetio da je RB „Kolubara” žila kucavica elektroprivrednog sistema Srbije koja godišnje proizvede lignita za 52 do 54 odsto proizvodnje električne energije, kao i da se na kolubarskim kopovima proizvede 70 odsto ukupno proizvedenog uglja u Srbiji.

-Zato je važno da RB „Kolubara” opstane, da bude ono što je bio, i više od toga i, samim tim, kroz budućnost „Kolubare”, budućnost ima i elektroenergetski sistem Srbije - istakao je Grčić.

Direktor „Kolubare” je posebno zahvalio premijeru Srbije, resornom ministru i ostalim ministrima na angažovanju pri ispumpavanju vode koja je poplavila rudarski basen tokom prošlogodišnjih majskih vremenskih nepogoda.

Kako je objasnio tamnavski kop bio je poplavljen sa 187 miliona kubika vode, ali da je to sve ispumpano i da je stvorena situacija da se postepeno puštaju u rad svi sistemi.

-U junu će svi sistemi koji su bili pod vodom biti revitalizovani i puštani u rad, jedan po jedan - poručio je Grčić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u junu biti potpuno obnovljena proizvodnja uglja u Rudarskom basenu „Kolubara”, posle prošlogodišnjih poplava, kao i da će ove godine u „Kolubari” biti dostignut nivo proizvodnje od 29 miliona tona uglja.

Vučić je pre početka zvaničnog otvaranja svečane sednice vlade, koja je održana RB „Kolubara”, rekao da će jedan bager biti pušten u pogon 1. juna, kada će potputno biti obnavljena proizvodnja u „Kolubari”.

-Prošle godine smo imali prozivodnju od 22,3 miliona tona uglja, a ove godine ćemo imati izmedju 28 i 29 miliona tona proizvodnje. Tražio sam i molio Grčića i sindikate da pomognu i motivišu radnike i da dostignemo 29 mliona tona, što je cilj za ovu godinu - istakao je Vučić.

On je naveo da je uspeh za celu Srbiju, ne samo za „Kolubaru”, jer nam to dramatično podižu bruto domaći proizvod i uvećava proizvodnju električne energije.

Danas je u Direkciji Rudarskog basena „Kolubara” održan sastanak predstavnika JP EPS, RB „Kolubara” sa predstavnicima kompanije „Sandvik” i konsultantskih kuća „Mibrag” i RWE koji označava početak realizacije projekta nabavke novog odlagača za kop „Tamnava-Zapadno polje”.

Kako je na sastanku istaknuto, dosadašnja saradnja sa „Sandvikom” je bila veoma uspešna i plodonosna, a očekuje se da će i na ovom projektu biti nastavljena. Nabavka novog odlagača za međuslojnu jalovinu kapaciteta 12.000 metara kubnih na sat je jedan deo projekta  Zaštita i unapređenje životne sredine u Kolubarskom ugljenom basenu“ koji se finansira kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Nemačke razvojne banke (KfW) i sopstvenim sredstvima JP EPS.

Projekat se sastoji iz tri dela. Prvi deo je projekat A – projektovanje, izrada i montaža BTO sistema za budući povšinski kop polje „C“. Vrednost ovog dela projekta je 80 miliona evra i finansira se kreditom EBRD banke.

Projekat B čini odlagač za međuslojnu jalovinu za kop „Tamnava-Zapadno polje“, kapaciteta 12.000 kubnih metara na sat, a projekat C sistem za upravljanje kvalitetom uglja na Tamnavskim kopovima. Kredit za projekte B i C, u iznosu od 65 miliona evra, kao i devet miliona evra bespovratne pomoći, obezbedila je KfW banka.

Realizacija projekta, koji je šire poznat pod nazivom  „Zeleni kredit“, omogućiće velike finansijske uštede u proizvdonom procesu, racionalno korišćenje uglja kao neobnovljivog prirodnog resursa, sigurno snabdevanje elektrana lignitom ujednačenog kvaliteta i smanjenju emisija štetnih gasova – CO2, SO2 i NO2, kao i količina pepela i šljake.U realizaciju projekta, EPS će uložiti i sopstvena sredstva u iznosu od 28 miliona evra.

– Neka mesta u Srbiji simbol su svih poteškoća sa kojima je naša zemlja tokom proteklih godinu dana morala da se izbori, a “Tamnava-Zapadno polje” upravo je jedno od njih. Danas, manje od godinu dana nakon katastrofalnih poplava koje su nas zadesile, počinje sa radom jedan od potopljenih jalovinskih sistema, čime smo dokazali da smo uspeli da prevaziđemo sve prepreke i izborimo se za stabilnost Srbije – rekao je premijer Aleksandar Vučić otvarajući svečanu sednicu Vlade koja je, na godišnjicu svog formiranja, održana na najvećem površinskom kopu Rudarskog basena “Kolubara”.

U prisustvu premijera i svih ministara, nakon što je jednoglasno usvojen izveštaj o radu Vlade tokom proteklih godinu dana, u proizvodni proces zvanično je uključen Drugi BTO (bager-traka odlagač) sistem, na kojem radi rotorni bager „glodar 3”, koji je u poplavnom talasu ostao potpuno zarobljen pod vodom.

Sednici je prisustvovao i direktor “Kolubare” Milorad Grčić koji je, zahvalivši se predstavnicima najviših državnih institucija na pomoći koju je Rudarski basen dobijao tokom sanacije, ali I rudarima koji su podneli najveći teret, najavio:

– Očekujemo da će u narednih nekoliko meseci uspešno biti rekonstruisani i ostali sistemi na “Tamnava-Zapadnom polju” da će se proizvodnja vratiti u stare okvire u najkraćem mogućem roku. U dogovoru sa Vladom i nadležnim ministarstvimam, EPS i “Kolubara” planiraju da 2016. godine otvore novi kop “Radljevo”, čime će budućnost srpske elektroprivrede biti osigurana – rekao je Grčić.

“Glodar 3”, inače, bio je jedan od prvih nа „Zаpаdnom polju” koji je oslobođen iz vode (sredinom novembra prošle godine) i odmah je počela njegova sanacija i revitalizacija. Zamenjena je kompletna elektrooprema, čija vrednost iznosi oko 224 miliona dinara.  Kada je reč o mašinskim poslovima, sve je očišćeno, sređeno i remontovano, a za ove radove bili su zaduženi zaposleni sa kopa i iz ogranka „Metal”.

Ponovno uključivanje Drugog BTO sistema u proizvodni proces izuzetno je značajno za održavanje kontinuiteta proizvodnje jer će ovaj bager raditi na otkopavanju jalovine i otvoriće nove količine uglja.

„Glodаr 3” je nаjveći rotorni bаger na kolubarskim kopovima koji je bio izuzetno pouzdаn u proizvodnom procesu. Ovaj rotorni bager kapaciteta 6.600 metara kubnih na sat ima raspon od čak 178 metara po dužini. „Glodаr 3” bio je nа nаjvišoj koti ovogа kopа i rаdio je nа otkopаvаnju otkrivke u okviru Drugog BTO  sistemа.

Nаkon majskog poplаvnog tаlаsа, brzom reаkcijom zаposlenih spаsen je „odlаgаč 2” koji je rаdio u okviru ovog proizvodnog sistemа i time je znatno smanjena velika materijalna šteta.

Drugi BTO sistem nа „Tаmnаvа-Zаpаdnom polju” poznаt je kаo sistem nа kome je prethodnih godinа beleženа prekoplаnskа proizvodnjа i odlični proizvodni rezultаti. Ovaj sistem montiran je 2010. godine i reč je o jednoj od najvećih investicija na tamnavskom ugljenokopu u prethodnom periodu.

Tokom prethodnih sedam dana  projekta ispumpavanja vode iz površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje” nastavljeno je ispumpavanje bez bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle narušiti integritet kvaliteta parametara životne sredine, kao i kvalitet ispumpane vode.

Izvršen je monitoring lokacije sa predstavnicima firme „Ekoribarstvo” iz Valjeva i obezbeđena je kompletna infrastrukturna logistika za zbrinjavanje ribljeg fonda, koje počinje ovih dana.

Nastavljena je otprema dela crpnih agregata sa cevnim vodovima. Redovno se ažuriraju i stalno kontrolišu aktivnosti ispumpavanja.

Vrši se redovan eko nadzor nad šumskim gazdinstvom koje je potopljeno i skladištenje oslobođene drvne mase u magacine.

Od strane akreditovane laboratorije „Prerade”, svakodnevno se vrši monitoring kvaliteta vode u reci Kolubari. Rezultate analiza kontroliše Agencija za zaštitu životne sredine i rezultati su u granicama dozvoljenih i nema nikakvih odstupanja.

U dvadesetšestoj  nedelji  nije bilo poziva, žalbi i prijava zainteresovnih strana po bilo kom osnovu vezano za realizaciju projekta ispumpavanja vode iz površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje”.