Vlada Srbije imenovala je Milorada Grčića za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“.

Novoimenovani v.d. direktora EPS-a tri godine je bio direktor Rudarskog basena „Kolubara“, do jeseni 2015. godine. Na funkciju v.d. direktora kompanije,Grčić dolazi sa pozicije direktora Kancelarije za društveno odgovorno poslovanje JP EPS.

Milorad Grčić rođen je 14. novembra 1970. godine, po zanimanju je ekonomista i živi u Obrenovcu.

Od početka godine do kraja februara na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara” iskopano je oko 5,41 miliona tona uglja, čime je plan za dvomesečni period premašen za jedan odsto.

Tokom prva dva meseca 2016. godine na površinskom kopu „Tamnava-Zapadno polje” iskopano je oko 2,31 miliona tona uglja, a na Polju „D” oko 2,39 miliona tona. U istom vremenskom periodu na Polju „B” je proizvedeno oko 255 hiljada tona, a na kopu „Veliki Crljeni” oko 450 hiljada tona.

U Ogranku Rudarski basen „Kolubara“ juče je otpočela druga redovna prolećna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuje Crveni krst opštine Lazarevac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Srbije. Akcija je otpočela u organizacionoj jedinici „Metal“ i trajaće 10 dana, tokom kojih će biti obuhvaćeni i svi ostali delovi „Kolubare“.

Samo tokom prvog dana prikupljeno je čak sedamdeset četiri jedinice dragocene tečnosti. Do sada su zaposleni u Rudarskom basenu „Kolubara“ bili najbrojniji među davaocima krvi u lazarevačkoj opštini, pa se očekuje da se taj trend i nastavi.

Od početka godine na površinskim kopovima RB „Kolubara” proizvedeno je oko 2,75 miliona tona uglja, što je oko 99 odsto mesečnog plana. Najveće količine uglja su iskopane na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, gde je tokom januara proizvedeno oko 1,42 miliona tona, odnosno osam odsto više od planom predviđenih količina.

Rudari Polja „D” proizveli su oko 1,13 milion tona, a Polja „B” nešto preko 197 hiljada tona lignita. Prosečna dnevna proizvodnja uglja u januaru iznosila je 88.794 tona, a ove količine su garant sigurne i stabilne proizvodnje električne energije u termoelektranama.

Delegacija nemačke Razvojne banke (KfW), predvođena direktorom za jugoistočnu Evropu i Aziju Rolandom Silerom, posetila je Rudarski basen „Kolubara” i sa predstavnicima „Elektroprivrede Srbije“ razgovarala o realizaciji projekta uvođenja ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja.

Tokom posete, predstavnici KfW banke zajedno sa Slobodanom Mitrovićem, izvršnim direktorom za proizvodnju uglja u JP EPS i Darkom Daničićem, menadžerom realizacije projekta „Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja”, obišli su površinski kop „Tamnava - Zapadno polje“, postrojenja u „Drobilani“ i Rasadnik, novo naselje za eksproprisana domaćinstva iz Vreoca.

- Do sada su potpisani ugovori za sva četiri paketa projekta za primenu ekološkog sistema upravljanja kvalitetom uglja, vrednosti 74 miliona evra. Realizaciju u zapadnom delu kolubarskog rudarskog basena omogućio je kredit nemačke Razvojne banke. Rokovi se moraju poštovati i nadam se da ćemo do 2017. godine imati sistem homogenizacije koji će omogućiti da u termoelektranu u Obrenovcu šaljemo isključivo ugalj garantovanog kvaliteta – rekao je Mitrović.

Predstavnici KfW istakli su da ta banka, čijim sredstvima se finasira i revitalizacija Hidroelektrane „Zvornik, pridaje veliki značaj transparentnosti svih aktivnosti, posebno kada je reč o velikim i komplikovanim projektima, poput ovih koji se realizuju u EPS-u.

Ugradnja novih sistema i opreme u RB „Kolubara” omogućiće značajno povećanje procenta iskorišćenja uglja koji odlazi ka Termoelektranama „Nikola Tesla“, ali i povećati zaštitu životne sredine smanjenjem emisije štetnih gasova.

Primena ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja, osim efikasnije eksploatacije ležišta, predstavlja i jedan od preduslova za sve projekte zaštite životne sredine u termoelektranama EPS-a, koji su planirani za kraj naredne i početak 2018. godine.